Viernes, 5 de enero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6228.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Un fanático es alguien que no puede cambiar de opinión y no quiere cambiar de tema (Winston Churchill)
 CATALUNYA
Crítica
Joan Vinyoli, en el centre del cànon català
JORDI LLAVINA

I cremo tot en cant

Editors: Xavier Macià i Pep Solà. Editorial: L'Abadia de Montserrat. Pàgines: 378. Preu: 28 euros.

A mitjan octubre de 2004, es va celebrar a Santa Coloma de Farners el primer Simposi Internacional Joan Vinyoli, coincidint amb els noranta anys del naixement del poeta i amb els vint de la seva mort. S'hi van reunir alguns noms esplendents de la poesia i de la crítica catalana del moment. Aquest llibre n'aplega les ponències, les comunicacions i fins i tot les intervencions en taules rodones.

El llibre s'obre amb un text de traca i mocador de Joan Margarit, El meu Vinyoli. Em sembla un assaig lúcid, tot i la seva tendenciositat.La veritat és que hi combrego poc. En essència, Margarit -ja ho diu en el títol- tria un determinat Vinyoli: el realista, el que s'aferra a les coses concretes, a les realitats, en detriment del Vinyoli que s'eleva en el cant i que crema en un afany religiós mai no consumat del tot. Per a Margarit, la poesia ha de ser una finalitat, no pas una eina metafísica. El to del text és, curiosament, molt dur. Jutja no gaire positivament els dos darrers llibres vinyolians (magnífics, a parer meu), i en canvi no diu res de dos altres que són cabdals: Vent d'aram i Llibre d'amic.Al final, però, argüeix que sense el Vinyoli metafísic difícilment hauríem tingut l'altre («el que va assolir cotes altíssimes de perfecció poètica»). És un text estimulant, provocador.

I és, també, aquest de Margarit, l'únic text que gosa discutir lliçons i mètodes al mestre. L'editor crític del poeta barceloní, Xavier Macià, relativitza alguns tòpics que han pesat massa en la vida literària de Vinyoli (el dels dos prolongats silencis i el del replantejament de les bases del seu discurs poètic).Se centra en la recepció -nul·la, quan no negativa- del llibre Realitats. Per la seva banda, el meu veí de pàgina i germà d'ànima D. Sam Abrams destaca, en el pròleg a aquest magnífic volum, «l'absoluta centralitat de Vinyoli dins el cànon de la poesia catalana moderna» i, en el seu text analític de dins, reflexiona sobre l'obra de maduresa del poeta, la millor (ho fa a partir del poema Rembrandt, de Cercles). Francesc Parcerisas -prologuista de Passeig d'aniversari, l'últim llibre de Vinyoli- troba que el poeta no va exercir pròpiament un mestratge clar, a desgrat de la influència innegable que ha tingut entre les generacions més joves. La seva comparació crítica entre Vinyoli i Ferrater -gravetat versus distància irònica- resulta perspicaç. Casasses, contràriament a Margarit, té en molt alta estima la «volada simbòlica» de l'autor d'Ara que és tard, i ho escriu i ho argumenta. He glossat només un deu per cent dels textos aplegats. Un llibre important.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad