Viernes, 5 de enero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6228.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Un fanático es alguien que no puede cambiar de opinión y no quiere cambiar de tema (Winston Churchill)
 CATALUNYA
Crítica
La felicitat ja no és cap misteri
ROBERT JUAN-CANTAVELLA

Els secrets de la felicitat

Autor: Sebastià Serrano. Editorial: Ara Llibres. Pàgines: 125. Preu: 16 euros.

Els secrets de la felicitat, de Sebastià Serrano (Bellvís, 1944), és un dels llibres incomptables que han anat sortint durant els últims anys amb la paraula «felicitat» (o «felicidad», o «happiness», o...) al títol, i dels que gairebé podria parlar-se com un gènere.Es tracta d'un gènere que barreja en proporcions variables l'autoajuda amb la divulgació científica, la psicologia amb la biologia i l'antropologia; que esborra de forma lúdico-festiva les barreres entre la raó i les emocions; que es recolza en situacions reals viscudes casualment per l'autor i pròximes a la quotidianitat del lector; que apel·la al rigor de la ciència sense fer ús del rigor de la ciència; i que utilitza el vocabulari propi de la gestió empresarial referit a coses com la comunicació o les emocions (en el cas que ens ocupa: «optimitzar la comunicació», «gestionar la incertesa», «maximitzar l'energia vital»).

Sobre l'abast científic i intel·lectual d'aquest llibre en concret, només dos apunts. Al primer terç del segle passat i a través del Funcionalisme, Radcliffe-Brown feia una crítica ferotge de l'antiga creença (aleshores paradigma científic) segons la qual l'evolucionisme biològic formulat per Darwin era extraporable a l'esfera de la cultura. Des d'aleshores, els usuaris del concepte «Evolucionisme cultural» (estretament vinculat amb una fe optimista, ingènua i igualment superada en el progrés) han hagut d'anar amb compte a l'hora de fer-lo servir, i argumentar el seu ús en cada cas concret. No és el cas d'aquest llibre, que n'està fonamentat unidimensionalment: «L'evolució biològica i l'evolució cultural tenen comportaments paral·lels» (p. 51). D'altra banda, al començament de l'era de la raó occidental, Aristòtil escrivia Etica a Nicòmac. Allí postulava que les accions i reflexions de l'ésser humà havien d'adreçar-se a un únic fi, la recerca de la felicitat. Avui, molt més de 2.000 anys després, aquest llibre afirma que l'objectiu de l'ésser humà ha de ser «viure amb un grau ben alt de benestar i felicitat».

Tot i això, el llibre és ple de petites grans veritats, de finíssimes observacions i consells per a un món millor. Algunes d'elles són les següents: la persona que participa en activitats comunitàries com «cantar en una coral» viu més feliç (p. 114), i tampoc no va malament, de tant en tant, «cantussejar alguna cançoneta» (p. 116). Una altra: «Eliminant la presència de la violència mediàtica millorarem els nostres nivells de benestar i felicitat» (p. 87). Una altra: «L'home cerca la voluptuositat i la dona prefereix el compromís» (p. 90). Una més inaudita encara: «Avui, una bona part del món viu en una situació que, sense exagerar, hauríem de qualificar de sobresaturada en matèria d'informació» (p.100). El llibre està enquadernat en tapa dura. El llom és negre.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad