Viernes, 19 de enero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6242.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Cuando llega el tiempo en que se podría, ha pasado en el que se pudo (Marie von Ebner)
 CATALUNYA
ANIVERSARI
A dins del 'Tendències'
Benvinguts a la celebració del 'centenari' del 'tendències'. No és que el suplement tingui cent anys, és que té cent vides: neix cada divendres davant dels ulls dels lectors i mor cada dijous a les mans de les persones que el creen i l'escriuen. i així és des del 17 de desembre del 2004
ELENA CUESTA

No em posaré lacrimògena. Les instruccions del director eren molt clares: «Ho has d'escriure amb gràcia». No m'hi podia negar, ja li havia dit que no a fer la foto de família amb un pastís -com podeu veure, la meva negativa no va servir de res!-.

Si l'article l'hagués d'escriure Pau Rubio, de seguida m'hagués preguntat: «Quants caràcters té el meu sabanón?». Sabanón és la paraula interna que fem servir per designar una pàgina que té moooltes lletres. I això em va molt bé per explicar que una pàgina és el resultat d'una cadena de complicitats entre excel·lents redactors (més informació, al peu de foto del voltant), millors fotògrafs (cito els que no surten retratats: Joan Manuel Baliellas, Quique García i Domènec Umbert) i imaginatius dissenyadors.

Entre tots farcim els sabanons. Laura Fernández va debutar al suplement amb un d'ells. Advertida de les línies i més línies que pot arribar a tenir un text del Tendències, en va escriure unes 400 sobre la reedició de les aventures de Miss Marple. Als lectors els va arribar un resum de 150 ratlles, però gràcies a aquest estudi detallat sobre el comportament de la velleta més encantadora de la fàbrica Christie vaig saber quin era el seu te preferit.

Amb aquesta historieta inauguro l'apartat d'anècdotes que genera un suplement d'aquestes característiques. En la recerca de batalletes diverses, m'adono que gairebé totes tenen a veure amb la sessió fotogràfica. En una d'elles, Santi Cogolludo va aconseguir que cinc poetes sortissin rient a la foto. Va ser tot un èxit: l'autor de l'article em va confessar després que n'hi havia dos que no es parlaven.

Aquests almenys van complir la seva paraula d'assistir a la sessió.Els escriptors són molt valents a l'hora de fer front a un document en blanc, però l'objectiu d'una càmera o els fa por o els fa mandra. No ho sabrem mai, perquè a més de no aparèixer, alguns ni tan sols donen explicacions. A la Llucia li han passat moltes més coses, però no n'hi ha cap que no sapigueu, perquè tot ho explica a l'àcid i certer Plexiglàs.

També hi ha el cas d'un cantautor que no vol fer gala del pas del temps i que té el tic de no deixar-se fotografiar sense maquillatge.I la maquilladora l'havíem de contractar nosaltres. Unes quantes trucades després amb l'argument que el Tendències no és un dominical van solucionar el problema.

Espero que hagin trobat graciós aquest mini recorregut per algunes intimitats del Tendències. No m'agradaria haver-me d'acomiadar dels que treuen punta al llapis per escriure les seves crítiques literàries (Maite Ricart, Robert Juan-Cantavella, Jordi Llavina i D. Sam Abrams). També trobaria a faltar fer-me la pesada per recordar als signataris de la contra la data d'entrega del seu article (els afectats són Hèctor Bofill, Ivan Tubau, Roger Bernat i Gaspar Hernàndez) i la visita setmanal d'Oscar Sarramia amb la seva il·lustració. I la síndrome d'Estocolm seria total si deixés de rebre els articles fixos de Javier Tomeo, Miquel de Palol, Anna R. Alós, Rafael Vallbona, Montserrat Nebrera i José Luis Giménez-Frontín.

I com que em sento com una actriu a qui li han donat un premi, arriba el moment dels agraïments. Imagineu que sóc a un auditori ple de gent i que sostinc una estatueta a les mans. Em tremola la veu, però encara sóc capaç de dir: «Gràcies a l'Institut de les Indústries Culturals, a Würth i a l'Ajuntament de Barcelona, que amb el seu suport fan que el Tendències sigui una realitat.Gràcies a les persones que van confiar en mi per capitanejar aquest projecte, Alex Sàlmon i Núria Cuadrado. Gràcies als que ja no hi són, per la seva empenta entusiasta. I gràcies, especialment, al companys que veuen morir el Tendències a les seves mans i als lectors que el ressusciten amb la mirada».

PS. Gràcies a Mercè Estrada aquest article no té cap errada.Aquest és un homenatge a la seva feina a l'ombra.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad