Viernes, 19 de enero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6242.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Cuando llega el tiempo en que se podría, ha pasado en el que se pudo (Marie von Ebner)
 CATALUNYA
Lliures d'entrar a la presó
LLUCIA RAMIS

O acaben esbudellats o ho fan a la presó. Aquest és el destí de gairebé tots els llibres un cop que els prestatges de particulars els han dit allò de «no et suporto més».

I és que, malgrat que no falten institucions amb servei de donacions, la cosa canvia quan es tracta de llibres. Una cosa és voler escriure L'home sense atributs, i una altra ben distinta descobrir que qui no té atributs per ser conservat és el volum que explica la història; precisament per voluminós.

Però anem a pams: Cáritas posa tantes condicions per admetre'ls, que els llibres susceptibles d'abandonar la seva llar difícilment reuniran els requisits mínims d'adopció per l'entitat. Com explica Toni Cabré, de la captació de donants de la Fundació Formació i Treball, els llibres de text es rebutgen sistemàticament «perquè no es poden exportar». Les enciclopèdies i els diccionaris estan adreçats a la revenda a llibreries de vell. Cáritas no sol rebre ofertes de particulars i, si es dóna el cas, millor que tengui furgoneta, perquè ells no s'encar-reguen del transport.

Els llibres que arriben a la Fundació Engrunes han de passar un examen d'accés. Maria Angels Gea, gerent de serveis, explica que, un cop seleccionats, els volums es posen a la venda en una de les sis botigues que tenen a Barcelona. Els guanys són per gestionar l'associació, dedicada a la reinserció de presos i de persones sense llar.

Familias Unidas féu una recollida massiva de llibres infantils fa quatre anys; ara només acull els que envien els socis. D'altra banda, el Centre del Raval accepta tan sols els exemplars que responen a un projecte educatiu. Han de ser per a nens i no poden ser antics. «Si no encaixen, es deriven a altres entitats del barri», diu Raquel Ortega.

Al final, el destí estrella dels llibres desestimats és el Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona, més conegut com La Model.Tant és així, que la bibliotecària Montse Bosch es mostra un poc reticent a parlar del tema. «Cada dia rebo entre tres i quatre trucades de donants», diu. No valen ni els específics per a dones, ni els infantils, «m'he arribat a trobar manuals de macramé», ironitza. Són benvinguts, en canvi, els de filosofia, poesia i autoajuda, així com els de consulta i els cursos d'idiomes.

Abans d'entregar els exemplars, l'interessat ha der fer un llistat i, un cop seleccionats, Montse els recull dins una capsa al pati de la presó. Després, corrobora que dins la capsa hi ha llibres i només llibres; sense la literatura que aportaria una llima.Finalment, els deixa a les cinc biblioteques amb què compta el centre. Un altre cop llibres. Lliures. A la fi.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad