Jueves, 8 de febrero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6262.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
La pálida muerte llama con el mismo pie a las chozas de los pobres que a los palacios de los reyes (Horacio)
 CATALUNYA
BULEVAR
Ninotaire figuratiu i pintor abstracte
ENRIC CASASSES

El llenguatge de la pinturologia és molt relliscós: el concepte d'abstracció en pintura no és el filosòfic, un quadro abstracte no té res a veure amb una idea abstracta, perquè abstracte no s'hi oposa a concret sinó a figuratiu. Potser aniria millor dir-ne pintura abstreta. Des dels seus orígens de 1910 els russos en deien pintura sense-cosa: no pintar una gerra abstracta sinó pintar sense cap gerra. Després, omplir-la d'aigua de la font.

Un concretíssim abstracte del nostre temps és Joan Vila Casas o Vilacasas (1920-2007). Tota la seva pintura, gairebé des del primer dia, cau sota un mateix concepte: les planimetries, que són com plànols o vistes aèries de territoris més o menys urbanitzats.Però en aquest sol concepte hi ha una evolució, uns canvis, una varietat d'intencions, realment interessants. Els darrers anys apareixen textos dins els quadros, uns textos d'una textura poètica peculiar i ben terrenal, que per mi van ser una bella sorpresa: s'haurien de publicar. Un llibre d'art amb aquestes darreres planimetries i els textos que duen pintats, que expliquen quins són els llocs d'aquests plànols i la història que hi ha al darrera, amb tota la seva original inventiva, seria una de les coses més guapes que podríem tenir: una font de plaer, un número u en la llista dels llibres il·lustrats.

Perquè Vila Casas ja ens ha sorprès un munt de vegades, i aquesta sensació, quan es vagi veient amb calma i bé el conjunt de la seva obra, anirà augmentant. Les seves intervencions en l'arquitectura, en algunes entrades de cases de l'Eixample barceloní, són planimetries o més aviat baixos relleus planimètrics. En canvi, les seves escultures de marcianets són una mena de siurells post-NASA fets de terrissa. A més hi ha un altre grup d'escultures que són una mena de naus espacials, de materials recollits, metàl·lics i plàstics. Per no dir res de la seva col·lecció d'objectes trobats als Encants: una col·lecció més que riquíssima, única. I el seu cotxe, un 600-planimetria que em sembla que és al museu de Sabadell, la seva ciutat natal. Humor sabadellenc del millor, el de Vila Casas.

I encara, per si fos poc, hi ha els contes, el teatre i un seguit de novel·les de primera línia. Aquest pintor abstracte, quan fa literatura és un bon figuratiu: les seves novel·les són d'allò més àgils i de bon llegir. «Operació viaducte», sobre el tema de les falsificacions en el món de la pintura, es pot dir que és tota escrita en diàleg directe, no diu ni va dir ell ni va dir ella però no et perds mai, sempre saps qui està parlant.És un mestre, amb humor, amb descripcions de tipus i d'ambients, justes i cenyides, millors que Pla. I ple d'idees.

Ara es reedita Doble blanc, on, a més d'un retrat magnífic de París, hi trobem les grans polèmiques de l'art del segle XX en una narració divertida, neta, precisa, contundent i amb una troballa fora de sèrie: Joan Comes, l'antiartista sense concessions.Vila Casas és un escriptor que sap on vol anar i hi va.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad