Viernes, 9 de febrero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6263.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Ser independiente es cosa de una pequeña minoría, es el privilegio de los fuertes (Friedrich Nietzsche)
 CATALUNYA
CRITICA
Murià, entre Chesterfield i Sevigné
D. SAM ABRAMS

El llibre d'Eli

Autora: Anna Murià. Editorial: L'Abadia de Montserrat. Pàgines: 184. Preu: 13 euros.

El llibre d'Eli, que ara oportunament es reedita dins la sèrie Biblioteca Anna Murià Obres Completes, pertany, sense cap mena de dubtes, a la llarga tradició d'obres literàries que grans autors han dedicat al tema de la instrucció dels fills de cara a preparar-los per trobar-se sols davant els perills de la vida i de la societat. Aquesta tradició ha donat en la literatura universal obres de la magnitud de les famoses cartes de Madame de Sevigné a la seva filla o de Lord Chesterfield al seu fill.I justament Llibre d'Eli és una de les poques mostres d'aquesta tradició que existeix en llengua catalana.

Anna Murià tenia una gran facilitat per a l'escriptura, però li va costar moltíssim escriure El llibre d'Eli. De fet, entre la primera idea de fer el llibre cap a l'any 1950, quan la seva filla Elinor tenia només 3 anys, i l'any de la primera edició, el 1982, l'obra va passar per diferents estadis i redaccions.En el fons hi havia dos problemes de caire estètic. Per una banda, Murià, una memorialista extraordinària, va necessitar la distància d'objectivació que li permetia la narració breu. I, per una altra, necessitava trencar i flexibilitzar les servituds i les limitacions que un recull de contes imposava a la seva sensibilitat i al seu talent.

De totes aquestes proves i tots aquests conflictes surt l'esplèndid llibre que nosaltres coneixem sota el títol de Llibre d'Eli.El llibre d'Eli és un llibre que cal llegir amb molta atenció i cura perquè el lector devora els relats pel seu gran interès nar-ratiu i no s'acaba d'adonar del tot de l'increïble riquesa temàtica que hi ha submergida dins el conjunt. És un poderós i matisat resum de les lliçons importants que Anna Murià va extreure sobre el sentit profund i real de la vida, que no és poca cosa tractant-se d'una dona vitalista que va viure intensament.

Paral·lelament, com no podia ser d'altra manera, El llibre d'Eli és variadíssim a nivell formal. En definitiva, els vint relats aplegats a El llibre d'Eli són un mostrari de totes les possibilitats del subgènere de la narrativa breu en català, tant pel que fa a la forma del conte en si, com pel que fa a l'estil de la prosa.És clar que existeix una correspondència ajustadíssima entre la riquesa temàtica i la riquesa formal, que sempre és se-nyal inequívoc de literatura de primer nivell. Un clàssic contemporani, un precursor.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad