Viernes, 9 de febrero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6263.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Ser independiente es cosa de una pequeña minoría, es el privilegio de los fuertes (Friedrich Nietzsche)
 CATALUNYA
El despreniment de l'ego
LA MEDITACIO S'HA POSAT DE MODA. NO ES TRACTA DE PENSAR EN LA MILLOR SOLUCIO PER AL PROBLEMA DEL DIA (UN DE TANTS!), SINO QUE UN HA DE SER CAPAÇ D'ALLIBERAR-SE D'UN MATEIX I DE L'EGOCENTRISME QUE ALIMENTA ELS PROBLEMES
GASPAR HERNANDEZ

Com que aquest és un suplement de tendències, no podem deixar passar per alt una pràctica que va a l'alça malgrat tenir milers d'anys de vida: la meditació. De la mateixa manera que als gimnasos de Barcelona ja es practica més ioga o tai-txi que no pas aeròbic, cada cop són més els centres especialitzats en trobar el silenci, i no només el silenci exterior sinó l'interior.

Generem entre trenta-mil i cinquanta-mil pensaments cada dia i la majoria són inútils: els mateixos patrons de pensament davant estímuls similars (molts d'ells pensaments negatius, de por a un futur que mai s'esdevindrà, o fins i tot autodestructius).Pensar serveix per poca cosa. Pensar serveix per fer un diari, una taula, per fer política (és un dir) o per construir una carretera; per poca cosa més. Pensar no serveix per estimar, ni per perdonar, ni per acceptar els vaivens de la vida: com deia Unamuno, la raó no serveix per entendre la vida. Des d'una actitud meditativa, de -diem-ne- fusió amb el cosmos, o despreniment de l'ego, entenem la vida. I val a dir que no arribem a cap conclusió.

A la seu a Barcelona de l'associació espiritual mundial Brahma Kumaris no donen l'abast: les conferències sempre estan plenes de gom a gom, i des de primera hora del matí a última de la nit grups de meditadors practiquen l'art del silenci entre el brogit de cotxes de l'Eixample (tampoc dóna l'abast Míriam Subirana, la presidenta de l'Associació a Espanya, una dona de mirada neta i entusiasta que fa més de deu anys va decidir compartir el seu silenci amb els altres).

Brahma Kumaris, creada a l'India l'any 1937, treballa a noranta països per fomentar -segons diuen- una societat digna i lliure basada en una cultura de valors humans, ètics i espirituals; i, sobretot, per divulgar la meditació. Per a ells meditar no vol dir exactament restar en silenci: les seves són, majoritàriament, meditacions guiades. Guien el pensament per dur-lo fins a un racó de pau, conscients que quan ens trobem en segons quin moment del dia o en segons quina situació vital, deixar de pensar és un miracle.

Malgrat això, la fundació Vipassana va -dia sí dia també- a l'encalç d'aquest mira-cle. Des del centre Dhamma Neru, a prop del Montseny, ensenyen a restar en silenci absolut. La prohibició de parlar té l'objectiu d'afavorir la introspecció necessària per aprendre la meditació Vipassana: vipassana, en llegua Pali, vol dir «visió interior» o «veure les coses tal i com són»; i això és el que s'aprèn durant els deu dies que dura el curs.

Actualment hi ha més de vuitanta centres semblants a tot el món que atenen més de 100.000 estudiants cada any; tots ells s'aixequen a les quatre de la matinada per començar a meditar mitja hora més tard, fins a les nou de la nit. És una tasca duríssima (alguns dels meditadors s'adormen a mig camí). Es tracta d'aprendre a escoltar la respiració, el nostre cos, i els nostres pensaments.

El cervell, com hem dit, genera sempre el mateix tipus de pensaments: va saltant de pensament en pensament, com un mico, però el nombre -diem-ne- d'arbres on saltar és limitat. Els estudiants aprenen a no deixar-se arrossegar davant els pensaments agradables o desagradables i les consegüents reaccions físiques. Al final, tot pensament desagradable i tot dolor s'esvaeix. Es tracta d'observar-lo, i d'acceptar-lo. Al final, diuen, relativitzes la teva pròpia subjectivitat i et deslliures de la tirania de l'ego.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad