Viernes, 16 de febrero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6270.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
El mentiroso siempre es pródigo en juramentos (Corneille)
 CATALUNYA
Brossa: observació, consciència i poesia
D. SAM ABRAMS

El dia a dia

Autor: Joan Brossa. Editorial: Edicions 62. Pàgines: 155. Preu: 18 euros.

Si Juan Ramon Jiménez parlava del seu Diario de un poeta recién casado com una «breu guia d'amor per ter-ra, mar i aire», nosaltres, davant d'aquest magnífic inèdit de Joan Brossa, El dia a dia (1988-1992), podríem dir que es tracta d'una breu guia dels resultats de la combinació de l'observació, la consciència i la poesia per terra, mar i aire. Bromes a banda, tot i els seus objectius diametralment oposats, aquest nou poemari de Brossa, càlidament i rigorosament editat per Glòria Bordons i Pepa Llopis, pertany a la tradició moderna de dietaris poètics fundada per Jiménez l'any 1916.

El dia a dia recull cent trenta-sis poemes breus, de tendència majoritàriament epigramàtica, que responen a un gran ventall d'estímuls procedents de la vida exterior o interior de Brossa.Ara bé, encara que els poemes surtin de fets reals o situacions imaginades, apunten en una mateixa direcció: l'anàlisi de la vida en la nostra societat.

I Brossa porta a terme el seu estudi de la col·lectivitat a dos nivells, diferenciats, però alhora barrejats. En principi, trobem temes i pretextos, transcendents o més intranscendents, com ara la política, la guerra i la violència, la religió, la mort, el dolor, les arts, el consumisme, les relacions, els hàbits, els accidents, els viatges, l'atzar i un llarg etcètera, que serveixen per vertebrar cadascun dels poemes del conjunt.

Però després Brossa fa que ens adonem que aquests temes i pretextos són mers punts de partida per anar a parar a una qüestió encara més fonamental: la seva crítica de la vida en la societat. I aquí Brossa es mostra contundent i implacable. Som massa acomodaticis i hem perdut la capacitat de reacció, deixant-nos engalipar per tota mena d'enganys. Necessitem desvetllar-nos per mirar la veritat real del món on vivim. Hem de deixar de mentir-nos i de permetre que ens menteixin. I per fer-ho ens calen tres eines indispensables: insobornables dots d'observació, la consciència alerta a tot i la poesia a mà com a mitjà per articular els nostres pensaments.Justament com Joan Brossa. El dia a dia (1988-1992) no ha perdut gens l'actualitat en els quinze anys que hem hagut d'esperar.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad