Viernes, 23 de febrero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6277.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
La principal cualidad de un líder se ha convertido en la infalibilidad permanente; nunca admite un error (Hannah Arendt)
 CATALUNYA
Valls: Una digestió de paraules dures
JORDI LLAVINA

VIOLENCIA GRATUITA

Autor: Jordi Valls. Editorial: Edicions 62. Pàgines: 96. Preu: 15 euros.

Hi ha un poema d'aquest llibre que parla de desclavar-se paraules del cos i tirar-les a una olla plena d'aigua que bull per acabar-se-les cruspint. Tot el que havia llegit de Valls mostrava la seva lucidesa irònica; però, al meu entendre, n'abusava, de la ironia. Violència gratuïta és un llibre pretesament seriós, greu. I de ben segur també hi contribueix, a aquesta gravetat, el concurs d'una ironia molt ben dosificada que, quan apunta, ho fa amb una excepcional mala bava.

Temàticament, l'obra és molt variada. En una cinquantena llarga de poemes, l'autor hi deixa constància d'un munt de coses. Hi comença reflexionant sobre la relació entre pares i fills, tot apuntant alguns dels neguits de la continuïtat de l'espècie i de la línia perdurable de la sang; es refereix, amb un escepticisme de vegades desenganyat, d'altres compassiu, a l'amor (al de parella, vull dir); disserta sobre la ciutat (Barcelona i també la seva, Santa Coloma), sobre l'herència del lloc en la nostra manera de ser; indaga en la memòria, en el misteri de la mort i, sobretot, ens proporciona un relat líric formidable sobre la contemporaneïtat.

Formalment, Valls treballa bé els seus poemes -amb una curiosa predilecció per l'hendecasíl·lab-. La concepció del poema de vegades fa pensar en Ferrater (Apologia, Perspectiva). Una certa manera de dir de tant en tant remet a Vinyoli (Serra de la Malesa).Per algun pretext, podríem pensar en la poesia de Castillo. En algun altre poema (La lluita), em sembla sentir-hi algun eco del Gamoneda de Blues castellano. Sigui com vulgui, Valls té una veu pròpia, una manera de mirar (i, per tant, de dir) molt incisiva. En el seu retrat desopilant de la vida urbana -el traüt, la infelicitat-, de cop apareixen uns versos d'un lirisme desactivador.Un treball de la imatge com el que exhibeix no s'improvisa: «T'has begut d'un sol glop la meva pell morta». Atenció a aquest poeta.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad