Viernes, 23 de febrero de 2007. Año: XVIII. Numero: 6277.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
La principal cualidad de un líder se ha convertido en la infalibilidad permanente; nunca admite un error (Hannah Arendt)
 CATALUNYA
El Festival audiovisual de creació jove
Creacions. Arriba a Barcelona la quarta edició de VisualSound, un espai d'exhibició i una plataforma de promoció per a la gent jove artista i creadora de l'àmbit audiovisual Exposició. 'Quan plovien bombes' recupera l'espai urbà subterrani i destapa un món amagat deu metres sota els nostres peus exposant la immensa xarxa de refugis de la ciutat com les bateries antiaèries del turó de la Rovira i el refugi de la plaça del Diamant.

etanta anys després dels bombardeigs sobre Barcelona, el Museu d'Història de Catalunya i la Regidoria de la Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament reconstrueix un espai de reflexió sobre l'experiència bèl·lica de la primera gran ciutat europea bombardejada, sistemàticament, per aconseguir la victòria militar i sobre el seu significat històric.

La mostra Quan plovien bombes, que es pot visitar al Museu d'Història de Catalunya des del 13 de febrer al 13 de maig de 2007, recupera material gràfic i audiovisual sobre els bombardeigs, mostra els refugis en els quals es va teixir la supervivència i aposta per noves eines didàctiques d'interpretació dels fets. A més a més, les activitats paral·leles aprofundiran en el context i l'excepcionalitat de la Barcelona assetjada, mitjançant conferències i projeccions.

Visites al turó de la Rovira

Així, el Museu d'Història de la Ciutat organitza conjuntament amb el Districte d'Horta-Guinardó i l'Agència de Promoció del Carmel visites guiades a les bateries antiaèries situades al turó de la Rovira. Els ciutadans i les ciutadanes que facin la ruta podran comprovar in situ les restes de les plataformes on eren les bateries antiaèries i també els refugis on els soldats republicans s'amagaven quan els enemics bombardejaven la ciutat.

A més, la ruta permet contemplar una vista única i excepcional de la ciutat. Des del cim del turó de la Rovira es pot gaudir d'una fotografia panoràmica de 360 graus de la ciutat. Es pot veure el litoral, la Torre Agbar, la Sagrada Família, el parc de Montjuïc, Sant Andreu i fins i tot Montgat i l'aeroport.

El refugi de Gràcia

Per altra banda, l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el programa de visites al refugi antiaeri de la plaça del Diamant, després d'haver enllestit els treballs de rehabilitació i adequació de l'espai. Les visites per a particulars es fan el primer dissabte de cada mes.

El de la plaça del Diamant va ser un dels refugis antiaeris més grans dels que es van construir durant la Guerra Civil a una ciutat que va ser la primera bombardejada sistemàticament en un conflicte bèl·lic. La humitat i la temperatura han permès que el refugi de la plaça del Diamant sigui un dels més ben conservats de la ciutat. Unes 200 persones s'hi podien refugiar dels bombardejos aeris, a 12 metres sota terra. Es calcula que es van construir uns 1.300 refugis com el de la plaça del Diamant. Al barri de Gràcia n'hi va haver prop de noranta.

Els atacs aeris sobre aquesta ciutat constituïren un nou model de guerra i van inaugurar un capítol fonamental del camí cap a l'anomenada guerra total. Aquests bombardeigs sistemàtics sobre la població civil converteixen la ciutat en el primer camp de proves que acabaria confirmant una perversa estratègia: l'afebliment psicològic de la rereguarda és tan important com la lluita a la línia de foc.

Més informació sobre l'exposició Quan plovien bombes a la web www.bcn.cat i www.mhcat.net.

S

El Barcelona VisualSound és molt més que un festival audiovisual i així ho demostra l'èxit que precedeix a la seva acabada d'estrenar quarta edició. L'Ajuntament de Barcelona ha anat més enllà dels macroconcerts i grans festivals internacionals pert tots coneguts, per a donar-li una oportunitat a un espai per als artistes més joves que desitgin mostrar la seva música i les seves creacions.

El festival audiovisual de creació jove, tindrà lloc del 22 de febrer al 14 de març de 2007 amb l'objectiu d'oferir un espai d'exhibició i una plataforma de promoció per a la gent jove artista i creadora de l'àmbit audiovisual. Per això, el Barcelona VisualSound aposta per les persones joves, per la seva presència a diferents indrets de la ciutat, per la diversitat de formats i disciplines audiovisuals, per donar cabuda a públics i creadors/es amb sensibilitats diferents. L'originalitat, la creativitat i l'enginy que aporten els realitzadors i les realitzadores fan d'aquest festival una aposta única i diferenciada a la ciutat de Barcelona. Seran disset dies intensos per als amants de l'audiovisual, amb propostes de tallers, taules rodones, xerrades i sobretot, amb la projecció de les obres seleccionades en la secció competició.

Avui, destaca la projecció secció competició al Centre Garcilaso així com la projecció La doble vida del faquir d'Esteve Riambau.Dissabte hi haurà un workshop d'animació per la patilla i dues projeccions a les seccions d'animació i ficció. Més informació a la web www.bcnvisualsound.org.

La memòria dels bombardeigs sobre Barcelona

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad