Viernes, 2 de marzo de 2007. Año: XVIII. Numero: 6284.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Toros
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Permitir una injusticia significa abrir el camino a todas las que siguen (Willie Brandt)
 CATALUNYA
Rússia i Enric Casassas al descobert
D. SAM ABRAMS

Rússia: quatre trossets de guia

Autor: Enric Casassas i Simó. Editorial: 3 i 4. Pàgines: 320. Preu: 15 euros.

Rússia: quatre trossets de guia és un llibre brillant i subtil, plantejat a partir del riquíssim encreuament entre dos gèneres literaris, la crònica de viatges i el dietari personal, amb tot allò que això significa de solapaments, fusions o desencontres.És el relat d'una estada d'un mes del doctor Enric Casassas i Simó (1920-2000) a Rússia per assistir a un seminari científic russocatalà flotant (es va fer a bord d'un creuer fluvial), però està presentat com un dietari personal a partir de vint-i-dues anotacions d'una certa extensió.

Des d'un punt de vista històric, l'autor no podia haver triat una data més significativa, el juny del 1991, l'època en què Boris Ieltsin va ser elegit president en els primers comicis democràtics de la història de Rússia. I justament aquesta coincidència de dates determina inicialment l'enfocament de la mirada de Casassas i Simó que està intentant entendre el passat, copsar el present i esbrinar el futur d'aquell país.

En aquest sentit, cal constatar que Enric Casassas i Simó era un viatger i no un turista perquè estava convençut que el trasllat a un país estranger no era pas una visita de distracció sinó que era una experiència de coneixement, de descoberta i d'autodescoberta, de primera magnitud. Casassas i Simó descobreix Rússia i redescobreix Catalunya gràcies a un teixit de paral·lels i diferències i, al mateix temps, s'autodescobreix a si mateix com a ésser humà.

Casassas i Simó sent la necessitat d'observar, d'analitzar, de comprendre, d'aprendre i després compartir les seves troballes amb els altres per mitjà de l'escriptura. Amb la seva mirada curiosa, culta, intel·ligent, irònica, sensible i ambiciosa, Enric Casassas i Simó penetra la realitat russa des de molts punts de vista: la tradició, la història, l'actualitat, la natura, el paisatge, la gent, la cultura, els costums, la política, etc.

Ara bé, a banda de l'innegable interès documental de Rússia: quatre trossets de guia, cal destacar l'alt valor literari del text, tant pel que fa a l'estil com pel que fa a la forma. La prosa de Casassas i Simó és precisa, concentrada i insistent, i ben encaixada dins la llengua. I, si he de dir la veritat, els elements més singulars del conjunt són el joc formal de tensió entre la vida viscuda i la vida escrita, el joc formal de tensió entre els dos gèneres literaris establerts, el llibre de viatge i el dietari, i, sobretot, el magistral autoretrat d'Enric Casassas i Simó que, de manera sinuosa i intermitent, va emergint del text, com Déu mana en el cas qualsevol dietari de pes. Descobreixin un país i un autor a Rússia: quatre trossets de guia. Dos en un!

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad