-. -
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Deportes
Cultura
Toros
Comunicación
Última
Nueva economia
Crónica
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
-
 CATALUNYA
Inseguretat laboral
L'OCUPACIO PRECARIA I INSEGURA, LA DEFICIENT ORGANITZACIO DEL TREBALL O LA MOBILITAT MAL PLANIFICADA SON CAUSES DE LA SINISTRALITAT LABORAL. LA CONSEQÜENCIA MÉS TERRIBLE: ELS ACCIDENTS MORTALS.UNA SOCIETAT COMPROMESA NO POT RESIGNAR-SE.
JORDI MIRALLES

La salut i la prevenció de riscos laborals es descuiden massa sovint. Això malgrat que una part molt important de les nostres vides es dedica al treball i que algunes malalties tenen molt a veure amb les condicions laborals. La salut laboral és un dret i, per tant, un element del benestar personal i del conjunt de la població, però sovint és un aspecte massa descuidat, malgrat que determina la qualitat de vida dels treballadors i les treballadores.Especialment preocupant és l'aparició de noves malalties laborals com el mobbing, la fibromiàlgia o la fatiga crònica. Aquests nous fenòmens, però, no ens han de fer perdre de vista una de les manifestacions més preocupants: l'elevadíssima sinistralitat laboral, que ens situa al capdavant de l'Europa dels Quinze, superats només per Grècia i Portugal.

La sinistralitat laboral és una autèntica epidèmia social que la societat catalana no es pot permetre durant més temps. El passat mes de febrer es van produir 10 morts a Catalunya, causant un increment d'un 34,5% dels accidents mortals. Una dramàtica xifra que s'afegeix a les ja molt elevades de 2006: als 11 primers mesos hi va haver 307.537 víctimes d'accidents laborals, 193 d'elles mortals. Morts, malalties per tota la vida i discapacitats.

Es tracta d'un fenomen, fruit de negligències patronals, que pateixen de manera especialment intensa els sectors més precaris i desafavorits de la nostra societat: immigrants, dones, joves.Un fenomen que determina que milers de persones es vegin obligades a posar en perill a diari la seva salut i la seva vida sobretot perquè no tenen la més mínima capacitat d'incidència a l'hora de dignificar i fer més segures les seves condicions laborals.

De fet, la relació entre eventualitat a la contractació i els índexs de sinistralitat és una evidència, especialment dramàtic en el sector de la construcció, on l'abús de la subcontractació ha fet necessària una llei per controlar-la i on la vulneració de la llei sobre la seguretat en diverses obres són flagrants delictes de sectors de la patronal.

Un informe de CCOO de la Construcció i Fusta fet públic diu que només tres obres de 21 inspeccionades al llarg de tres dies per deu delegats de prevenció de CCOO arreu de la zona del 22@ de la ciutat de Barcelona complien tota la normativa de seguretat.Quina vergonya per a les empreses!

Per tal d'acarar aquesta realitat, la formació i la informació dels treballadors i treballadores, i la utilització dels mecanismes d'inspecció i les sancions pertinents als empresaris que vulnerin la llei, són qüestions fonamentals a l'hora d'aturar aquesta lamentable realitat. Per a acompanyar aquestes mesures, per a Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) són necessàries més iniciatives polítiques, major denúncia social i més solidaritat ciutadana.

Pel que fa a la proposta política són necessàries un conjunt d'actuacions que passen per, entre d'altres, perseguir les subcontractacions fraudulentes i imposar fortes multes, arribant a aplicar el codi penal si és necessari; penalitzar les cotitzacions a la Seguretat Social de les empreses que tinguin un índex de sinistralitat superior al 50% de la mitjana del sector; demanar que la Generalitat intervingui com a acusació particular en processos judicials en cas d'accidents mortals amb indicis delictius; reforçar la Inspecció de Treball a través d'una llei catalana de prevenció dels accidents laborals; posar en marxa un pla de mobilitat que faci front a la realitat creixent dels accidents que es produeixen quan es va o es torna de la feina (coneguts com in itinere); legislar per a regular la gestió exclusivament pública dels recursos relacionats amb l'atenció sanitària laboral i dels processos d'Incapacitat Temporal en detriment de les Mútues d'Accidents de Treball; impulsar una llei de participació dels treballadors i treballadores a les empreses, concretament, en l'organització del treball; posar en marxa l'Institut Català de Prevenció de Riscos Laborals; fer llistes públiques de les empreses de més alta sinistralitat.

Aquestes són diverses mesures necessàries, algunes ja impulsades pel Govern d'Entesa. Mesures que, n'estic convençut, han d'anar acompanyades d'una major conscienciació i major mobilització ciutadanes. Precisament en solidaritat amb els treballadors morts i en protesta per la greu situació, la nostra formació convocarà concentracions els primer dimecres de cada mes a la plaça Sant Jaume de Barcelona, unes mobilitzacions obertes a la ciutadania on està previst que hi participin càrrecs públics i representants del món del treball. Sensibilitzar més la societat i els poders públics sobre la necessitat que s'adoptin, sense més dilacions, mesures urgents és l'objectiu. La primera serà el pròxim dimecres, 7 de març.

Jordi Miralles i Conte és coordinador general d'EUiA i diputat al Parlament.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad