Lunes, 12 de marzo de 2007. Año: XVIII. Numero: 6294.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Toros
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Hay momentos en la vida de todo político en que lo mejor que puede hacer es callarse (Abraham Lincoln)
 CATALUNYA
BULEVAR
Benvinguts a 'Sayonara, Barcelona
ALEX SUSANNA

Amb Sayonara Barcelona, premi Sant Jordi 2006, Joaquim Pijoan (Santa Cristina d'Aro, 1948) torna a donar senyals de vida d'ençà que el 1982 guanyés el premi Documenta. És un retorn del tot inesperat, com inesperada és la tornada a Barcelona del protagonista d'aquesta novel·la, vint-i-cinc anys després d'haver-ne fugit sense donar explicacions a ningú. Més enllà del paral·lelisme cronològic entre l'autor i el seu personatge, cal ponderar degudament el sentit d'aquesta reaparició atesa l'oportunitat i la força amb què s'han produït.

Així com el protagonista de l'obra ve a tancar un parell de portes que va deixar obertes en marxar a la francesa d'un dia per l'altre, Pijoan torna per la porta gran amb una obra que interpel·la el lector des de la primera a l'última pàgina: és una radiografia despietada, sarcàstica i corrosiva de la Barcelona d'ara i de demà, que només pot deixar indiferents aquells que ja ho són de mena. Diguem que l'obra ha estat escrita des de la força de l'estranyament: els vint-i-cinc anys que fa que el protagonista no hi ha tornat esdevenen la millor lent per mirar, escodrinyar i sospesar una ciutat que és la capital («abocada a la decadència més estètica de totes les decadències que es fan i es desfan, la decadència de disseny») d'un país a mig fer («abocat a una deriva tan enverinada com satànica»).

Convençut que «el nostre temps no és fet per abocar-lo en una novel·la», Joaquim Pijoan opta per una narració de caire digressiu en que s'alternen, molt ben contrapuntades, la veu d'un narrador omniscient i, doncs, amant de la linealitat cronològica i factual, amb la d'un protagonista erràtic que sovint se'n vol esmunyir com si juguessin al gat i la rata. Sigui com sigui, el resultat final és brillant o, molt més que això, catàrquic: es nota que l'autor hi ha buidat un pap ple a vessar de totes les cabòries que l'han rosegat aquests anys. Les veus que ens hi parlen ens convencen de la raó de la seva existència i de seguida es fan escoltar. Són versemblants tant en el que ens diuen com en la manera com ho fan. Però per aguantar tot l'edifici narratiu l'autor només recorre a una llengua alhora o indistintament col·loquial i culta d'una gran eficàcia. Una llengua de filiació empordanesa, sàvia i saborosa, prosaica i lírica, tendra i vidriòlica, que de mica en mica va agafant protagonisme fins a tenir-lo del tot en un capítol especialment reeixit: el de l'escena eròtica amb el mulatito al bar Jolivubainat.

L'autor es val del retorn del seu personatge per posar el dit a tots els ulls haguts i per haver i per trepitjar els ulls de poll que el país duu encastats a les seves soles. Des d'aquest punt de vista, Sayonara Barcelona traspua una excel·lent mala llet del tot recomanable en aquests temps d'atonia i decepció.Sovint s'ha dit que la literatura catalana vivia d'esquena al present. Doncs bé, aquesta és una obra que desafia frontalment l'ara i l'aquí des de la condició d'algú que es defineix com «un rellogat sense pàtria».

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad