Viernes, 16 de marzo de 2007. Año: XVIII. Numero: 6298.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Toros
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Es necesario siempre esperar cuando se está desesperado (G. Flaubert)
 CATALUNYA
FESTES / PLEXIGLAS
Qui hi ha a l'altra banda?
Llucia Ramis

Cada dimarts, a l'hora de dinar, rebo una trucada estranya a la qual no responc. Després recuper el número desconegut que s'ha enregistrat al mòbil i torno la telefonada. El número varia, però quan el marco sempre passa igual: primer se sent el radar d'un submarí, després una mena de gong llunyà i, transcorregut un silenci, un so que no havia sentit mai. Diu un expert que qui em truca són les noves tecnologies. Jo crec que ho fa la ficció.

Als llibres, la realitat i la ficció solen compartir un mateix pla i una mateixa plana. Si Javier Quiñones recrea la vida de Max Aub per donar-li més versemblança, o qualsevol reescriu la història, això ja no genera debat. De les pantalles m'estim més pensar que tot és mentida; així no he de plantejar-me si gent com Pipi Estrada existeix de veritat. Internet encara es mou en una dimensió desconeguda fins i tot per als usuaris. Però, de la mateixa manera que estam aprenent a aplicar la realitat als suports de la ficció, probablement la ficció s'estigui instal·lant a la nostra realitat: sabríem besar si no ho haguéssim vist a les pel·lícules? El problema és que les emocions amb additius solen ser addictives.

Qui sol escriure sobre aquests afectes especials és Michel Houellebecq que, amb Plataforma, converteix el capitalisme en una transacció sexual. Potser com a metàfora (que és la justificació que té la ficció per adaptar-se a la realitat), Calixto Bieito va posar un polític, una locutora de ràdio, la directora de la Biblioteca de Catalunya i un periodista esportiu a reproduir fragments de l'obra. Així, dilluns, al Teatre Romea, un centenar de persones foren testimonis que Ernest Benach sap llegir quan confessava: «Tinc ganes de fer l'amor»; rematava en Xavier Bosch: «La meva veïna és massa fina».

Al piano, un home recuperava aquelles notes inquietants d'Eyes Wide Shut mentre la bibliotecària Dolors Lamarca parlava, idò això, com una bibliotecària. Na Gemma Nierga deu estar tan poc avesada a llegir que, per a ella, allò escrit sempre és poesia.I entonava, com si fos un vers, aquestes paraules erròniament: «Interpreto molt bé el meu paper».

Tractar com si fos actor algú que no n'és resulta tan còmic com tractar un actor igual que si no en fos. M'explic: entre els assistents hi ha Domènec Reixach i n'Angel Llàtzer. Com no va d'anònim, el fotògraf el reconeix tot d'una. Però a l'hora de retratar-lo, l'actor que ara no va d'actor però que no sap deixar d'actuar fingeix falsa modèstia, un rol que no li escau. Així, som davant d'un d'aquells casos en què es fa difícil entendre la realitat perquè, a diferència de les lleis de la narració, no respon a un ordre lògic i a una identificació dels personatges.

Els qui intenten destriar la seva identitat de les màscares, i es pregunten qui són i cap a on van, corren el risc que no es parli d'ells fins que no siguin morts (quan ja no siguin, ni vagin enlloc). Els altres van construint sense ciments: són autors dels defectes espacials. Un exemple és Diagonal Mar: no he vist res d'igual des de Marbella. I no em cal haver vist Marbella per assegurar-ho. A la Fnac d'allà, els experts en universos imaginaris David Martí i Montse Ribé presenten el DVD del film amb què han rebut l'Oscar. Fins i tot el seu amor té efectes especials. L'únic que demanen és que no posi on han instal·lat l'empresa perquè la gent hi aniria per comprar-los sang artificial per disfressar-se.

Els de DDT han creat El labertinto del fauno on es refugia na Ivana Baquero i, en veure-la, crec que s'ha quedat allà per sempre; encara que li ha canviat el nom pel de Los Angeles. És molt petita, però ja diu que «tenir la realitat al voltant està bé». Sobretot si aquesta realitat implica haver guanyat un Goya amb 13 anys.Qui necessita somiar? En fi, tots els qui surten en aquesta crònica juguen amb la ficció, però no sabrien dir-me qui em truca els dimarts. Com només la realitat té límits, tenc una resposta: és en Roberto Bolaño, que vol que promocioni les seves Llamadas telefónicas.

llucia.ramis@elmundo.es

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad