Viernes, 16 de marzo de 2007. Año: XVIII. Numero: 6298.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Toros
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Es necesario siempre esperar cuando se está desesperado (G. Flaubert)
 CATALUNYA
Fem-nos tots bladerians
L'EDITORIAL COSSETANIA RECUPERA LA FIGURA D'ARTUR BLADÉ I DESUMVILA EN UN CENTENARI MOLT OPORTU. L'OBRA DE L'ESCRIPTOR ENCARNA TRES VALORS QUE NECESSITA LA LITERATURA CATALANA: AUTORITAT MORAL, COHERENCIA I COMPROMIS
D. SAM ABRAMS

De centenaris literaris n'hi ha de tres categories. La primera, quan l'autor o autora no té gaire més al seu haver que el mer fet històric de commemorar-se els cent anys del seu naixement.La segona, quan la celebració presenta l'ocasió immillorable per reivindicar i actualitzar la lectura d'un gran autor que ha passat massa temps a l'ombra. I, la tercera, quan es tracta d'una oportunitat addicional per destacar un escriptor o escriptora que ja és molt reconegut.

A la primera categoria trobaríem autors com Joyce Kilmer (1886-1918), un dels poetes més simples, més previsibles, més cursis i més dolents del món anglosaxó. A la segona categoria hi hauria escriptors com Artur Bladé i Desumvila (1907-1995). I, finalment, a la tercera categoria tindríem autèntics referents de la literatura universal com Giacomo Leopardi (1798-1837), el bicentenari del qual es va festejar arreu del món.

En el cas del dietarista, memorialista, biògraf, historiador i poeta Artur Bladé i Desumvila, el centenari no podria ser més oportú, no podria caure en un moment millor. Per què? Per dues raons, principalment. D'una banda, ja no podia passar més temps sense reivindicar la figura i l'obra d'aquest magnífic i prolífic autor. I de l'altra, recuperar precisament ara la figura i l'obra de Bladé i Desumvila representa disposar d'un bon antídot per contrarestar certes mancances flagrants de l'actual panorama literari català.

L'obra de Bladé encarna tres valors que la literatura catalana necessita com el pa que menja: coherència, autoritat moral i compromís. S'acaba de posar en marxa l'obra completa de Bladé en dotze volums, publicada per Cossetània Edicions, que ens permetrà veure l'extraordinària coherència global de la producció de l'autor.L'obra de Bladé és un tot orgànic, formalment distribuït en diferents cicles segons la temàtica i segons el subgènere de la prosa que correspongui. Vist globalment, la producció bladeriana és un dilatat i matisat mural que mira de retratar la identitat catalana a nivell històric, lingüístic, cultural, social i antropològic.I aquesta insòlita coherència i intel·ligència en el disseny global de la seva obra contrasta amb els pals de cec que estan donant molts escriptors actuals sota la pressió mercantilista del món editorial.

L'obra de Bladé és l'exemple perfecte del mètode retòric que Aris-tòtil anomenava ethos, que significava persuadir els oients a partir de l'autoritat moral de la persona que ens parla. La veu de Bladé té aquesta autoritat que ens sedueix i ens convenç perquè és una veu apassionada, autèntica, justa, generosa, realista, madura i inclusiva. Pocs autors avui tenen l'autoritat, l'ethos d'Artur Bladé i Desumvila.

L'obra de Bladé és modèlica des del punt de vista del sentit de compromís amb la llengua, la cultura i el país, un sentit de compromís que ens costa trobar avui, tot i que és més necessari que mai. Què diferencia Bladé de nosaltres? El fet que per a ell la literatura no era una via d'autopromoció més o menys dissimulada com ho és ara. Bladé es considerava un pont que ens ha d'unir amb allò que realment importa, no l'ego de l'autor sinó la gent i el món que ens envolta. Com l'obra de Pla, l'obra de Bladé utilitza una subtil estratègia de neutralització de la pròpia personalitat per servir millor els interessos dels lectors, la llengua i la literatura. Quin gest més intel·ligent i més desprès.

La reivindicació de la figura de Bladé i de la seva obra ens ve de primera, ara. Fem-nos tots bladerians!

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad