Sábado, 17 de marzo de 2007. Año: XVIII. Numero: 6299.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Toros
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
Una cosa no es justa por el hecho de ser ley. Debe ser ley porque es justa (Montesquieu)
 CATALUNYA
La geografia de les ciutats
L'aigua sempre ha sigut un dels factors decisius per establir una població. Ara que la col·locació estratègica a les muntanyes ha perdut força, això cobra major importància, sobretot amb l'incert futur que s'apropa
MIQUEL DE PALOL

El conjunt de factors que determinen l'elecció d'un lloc per establir-hi una població estan força ben determinats des de la Història: la posició en el conjunt del territori, entre els camins, i dins d'això, la combinació entre la presència d'un punt elevat on sigui possible fortificar-se en cas de ser atacats d'una banda, i de l'altra la fertilitat de les terres pròximes. En aquest punt té una importància cabdal l'aigua: la majoria de grans ciutats tenen o bé el mar o bé un riu important a la vora.

Amb el pas del temps, l'elevació rocosa ha perdut efectivitat en termes militars -quin interès té fortificar-se quan et bombardegen des de l'aire?-, i també força emblemàtica com a lloc de poder; avui en dia les úniques elevacions visibles són virtuals, o bé són torres construides pels humans mateixos.

En canvi, el valor de l'aigua, que en algun moment de certa eufòria tecnològica semblava relativitzable, sembla que a mesura que s'endureixin les condicions mediambientals anirà a l'alça, i la tendència dels últims anys de considerar que gràcies als transports i a la capacitat humana de modificar l'entorn tant hi fa que una ciutat estigui situada aquí o allà està a punt d'invertir-se, i de fer-ho a més amb una dimensió tràgica. La falta d'aigua serà un dels problemes més importants i més greus de les generacions venideres.

En aquests termes, tant els poetes com els historiadors ens han pogut dir que El Caire -i Egipte mateix- és el Nil. El drama començarà quan comencem a sentir -ens arribarà a les generacions ara mateix en actiu?- que París és el Sena, que Londres és el Tàmesis, Viena i Budapest el Danubi, etc. Vistes així les coses, quins seran els valors geoestratègics del futur? Com quedaran les coses en l'entorn immediat? Els principals aqüífers del país, deixant de moment el mar de banda, són l'Ebre i els Pirineus, on neixen la majoria de les conques que abasteixen aigua a la part nord-est de Catalunya. Barcelona no sembla que pugui comptar en aquests termes amb el Besòs i el Llobregat, que no són el Sena ni el Nil, i a més ja arriben prou esmicolats a la desembocadura.El mateix em temo que passa a Madrid amb l'Henares i el Manzanares, per no parlar del Jarama. La Sierra els queda massa lluny? El mal és que, igual com passa amb el Pirineu, quan s'hagi arribat a aquest punt no es podrà comptar amb les glaceres, perquè ja farà temps que hauran desaparegut. Les de l'Aneto no les havia vist des de feia vint anys, i quan hi vaig ser l'estiu passat vaig quedar parat: a aquest ritme n'hi ha per cinc anys, i tiro llarg.

Tornant a les ciutats, és el moment de plantejar-se molt seriosament -perquè la qüestió és molt sèria- si el model exultant de macroconcentracions cada cop més hipertrofiades és el més adequat per afrontar les sequeres futures, sequeres, no ho oblidem, que porten associat un greu problema sanitari. Atenes, Istanbul, El Caire mateix en menor mesura, eren fa cinquanta anys ciutats de mida i població raonable, i en aquest període s'han multiplicat per trenta. Entre nosaltres, el creixement de Madrid, impulsat en part per la megalomania estatal espanyola, ha estat l'únic de debò patològic, i si Barcelona no ha anat tan lluny, qüestions polítiques al marge, és perquè el ritme de creixement de la població era sota mínims i les condicions de vida de l'entorn geogràfic no era tan dolent per impulsar els seus habitants a buscar fortuna a la ciutat gran.

Però amb la immigració tot això es pot precipitar. Una Barcelona desbordada per la població toparia amb l'orografia, i si no pogués ocupar el Vallès i el Maresme amb una estructura urbana ben articulada, assasaria el Baix Llobregat i aniria sud-oest avall, en direcció a Igualada i Martorell. Per descomptat, la icona ja la podem donar per perduda (aquesta i totes). Recordem l'elegant observació de Joan Triadú en El Collsacabra (el subratllat és de l'original): «Secret de les ciutats amb un gran riu i a certa distància del mar! Els dominis d'arran de mar són efímers, no tenen distància.Els pocs quilòmetres d'Atenes al Pireu, de Roma a Ostia com han marcat allò que, pompós, s'anomena la Història del món! Si haguessin fet Barcelona al Vallès, just darrere el Collserola, potser encara »

Hi podria haver afegit El Caire, Istanbul, París, Londres. Està clar que Triadú feia una evocació nostàlgica d'una Barcelona possible, cada cop més improbable. Per nosaltres, aquesta encara és una observació capaç de despertar el món emblemàtic de les imatges. Si les coses continuen pel mateix camí, d'aquí a dues generacions els semblarà un paràgraf hermètic.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad