Viernes, 23 de marzo de 2007. Año: XVIII. Numero: 6305.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
El intento de suprimir la crítica no la extingue: la aparta por canales subterráneos (L. R. Hart)
 CATALUNYA
L'àlbum de fotos i una maledicció gitana
JORDI LLAVINA

Area de servei

Autor: Joan-Anton Baulenas. Editorial: Destino. Pàgines: 318. Preu: 21,50 euros.

Un bon narrador t'agafa uns pocs elements i et munta una ficció complexa que et fa rumiar sobre alguna cosa essencial del temps en què situa l'acció, i et fa esborronar o indignar amb el comportament dels personatges. A més, dota el seu relat d'una estructura convincent, ben tancada. Baulenas és un bon narrador, un dels que coneixen més bé l'ofici en les lletres catalanes actuals. No em sembla pas sobrer dir que és un descans llegir un autor amb el qual no necessites un llapis per anar anotant, als marges de la pàgina, els errors de tot tipus que embruten la seva narració. Des d'aquest punt de vista, Baulenas és molt competent.

Anna Gudallol té poc més de 30 anys, i se n'ha passat tres a l'Africa servint en una oenagé. Ha vist el terror de prop i n'ha quedat tipa: no és una noia idealista, sinó més aviat pragmàtica, que va per feina («desconnectar-se del mal era imprescindible per viure»). Malgrat la seva experiència com a infermera, ara treballa de vigilant en un centre d'alt estànding de salut i bellesa, a vint quilòmetres de Barcelona.

S'acaba de separar del seu home, i demana a un company de feina la seva autocaravana. Allà dins hi passarà gairebé un mes i mig: el que falta per arribar a l'any 2000. L'aparca en una àrea de servei de l'autopista, a prop de la ciutat («Barcelona era una àrea de servei gegant»). Al centre, l'Anna manté una relació passional amb un pacient amb discapacitat: un noi el nom del qual no coneix, que ningú no sap d'on ve, si és estranger o del país (parla un català impecable amb una ombra d'accent). Cada vegada que fan l'amor, l'Anna conserva les tapes dels dos iogurts que, abans, el noi s'ha menjat. La idea d'estimar algú sense antecedents ni nom conegut és molt suggestiva, i recorda una mica el començament de La ardilla roja, de Julio Medem (si no que, en la pel·lícula, Emma Suárez feia l'amnèsica per fugir del passat). L'Anna i el noi han d'escapar-se plegats la nit de Cap d'any.

La protagonista té el llavi de sota migpartit. En néixer, una gitana va pronosticar que el dia que veiés casa seva fugir, començarien tots els mals per a l'Anna. Baulenas juga amb habilitat aquest element. Indaga en els intersticis de la vida actual: l'àrea de servei com a gran metàfora dels nostres temps. Vidal Vidal també havia fet servir aquest marc com a punt de trobada de dos amants: aquí no, aquí és la terra de ningú, la residència temporal, anònima. Una bona novel·la. Algun toc de culebrot no emmascara la solidesa del resultat final.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad