Viernes, 23 de marzo de 2007. Año: XVIII. Numero: 6305.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
El intento de suprimir la crítica no la extingue: la aparta por canales subterráneos (L. R. Hart)
 CATALUNYA
FESTES / PLEXIGLAS
Al lloc inadequat el dia pertinent
LLUCIA RAMIS

Aquest és un article difícil. Perquè és la prova escrita que vaig equivocar-me. I perquè si digués el que realment pens de l'homenatge que li han fet a n'Anna Politkovskaia a la Nau Ivanow de La Sagrera, no tan sols em retirarien el carnet de periodista, sinó que també hauria de cercar-me un altre barri on viure. La qual cosa no significa que me n'hagi d'anar a l'altre barri.

Els homenatges estan fets perquè els mitjans parlin bé dels qui han organitzat l'acte: els responsables consideren que si la persona a la qual veneren mereix un respecte, també ho mereix la cerimònia que li dediquen. I si la persona és morta, assassinada per qüestions polítiques (cas de na Politkovskaia), aleshores el respecte no permet fer broma. Per tant, no puc apuntar el que m'ha dit un conegut quan li he comentat on anava, i que m'ha preguntat tot seguit: «I això què és? La festa del vodka?».

En arribar a la Nau Ivanow, sent el mateix desconcert que el meu conegut. L'escriptor Carles Torner, fent de mestre de cerimònies, explica que, ja que hi són, també li retran un homenatge a la poeta Yael Langella. Les raons: va ser una persona clau a les dues visites que la periodista russa féu a Barcelona (i tan clau, n'era la intèrpret); per si això fos poc, també és morta. Ah, pens jo, igualment deu ser per la causa txetxena. Idò no, tingué un accident a Lisboa. Va caure mentre enquadrava una fotografia.Supòs que el vincle és que les dues, periodista i poeta, moriren per un objectiu.

Com no tenc res en contra de la poesia, ja em sembla bé que escriptors com Raffaela Salierno (del PEN Català) i David Figueres (del PEN Català) recitin uns quants versos de na Langella. La primera que puja dempeus a una taula a vessar de papers és na Maria Barbal.Ho fa després que l'editor Antoni Clapés parli del «grotesc poder polític que ens assetja arreu i que sempre deu ser el mateix».No sé què dir. Si pogués escriure el que pens posaria que, així com hi ha governs que maten el periodisme, també hi ha premsa que mata. D'avorriment. Mentre el coordinador de la campanya Txetxènia Trenquem el Silenci, en Sergi Corbí, intenta trencar el silenci de Txetxènia, veig arribar n'Arnau Pons amb mitja hora de retard. A un racó, les actrius Pepa López i Gabriela Flores repassen el seu text. Na Carlota Torrents, en Manel Guerrero i na Lluïsa Castell esperen el seu torn. Tot és tan políticament correcte que em quedo sense paraules.

De sobte, una al·lota rossa procura justificar aquest acte. Diu: «Avui és el dia de la mentida política», com si aquesta mentida només pogués celebrar-se tal dia com avui. Després decideix posar un DVD. Hi surt gent molt pobra i moltes injustícies socials.Aleshores, a la versió en castellà, hi posa: «El 7 de juny canviarem el món». Pens que el film es degué enregistrar l'any 69. El vídeo insisteix: «No treballis, no consumeixis». El que es traduiria en: consumeix-te. «Organitza la teva ràbia». Fins i tot la ràbia té dret a burocratitzar-se. «Ens veiem als carrers». Al carrer ens veig, efectivament.

Ja no sé ni on sóc, ni què s'està reivindicant. En Manel Barceló puja a la taula plena de papers i recupera algunes frases de la periodista. «A la guerra li queda curt el vestit», diu. Ja ho apuntava al començament: aquest és un article difícil perquè no és ètic autocensurar-se per parlar d'una dona que, precisament, va combatre la censura. Però no puc dir res, perquè en Carles Torner està allotjat al mateix hotel de Leipzig que jo, i és probable que ens trobem als passadissos.

Per si això fos poc, aquesta crònica és testimoni que vaig equivocar-me: en realitat, hauria d'haver anat a l'homenatge que li van retre a na Politkovskaia el mateix dia, però a un altre lloc, el CCCB.Almanco allà hauria vist en Jonathan Littell per primera vegada i sabria que és real, i li hauria dit que estic a punt d'acabar-me el seu llibre. Això em passa per voler donar una versió alternativa.Supòs que mai millor dit.

llucia.ramis@elmundo.es

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad