Viernes, 30 de marzo de 2007. Año: XVIII. Numero: 6312.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
La conciencia del peligro es ya la mitad de la seguridad y de la salvación (Ramón J. Sender)
 CATALUNYA
ECLIPSI I VOL, LIMITS, ATZAR I CENDRES
JORDI LLAVINA

Enlloc

Autor: Jaume Pont. Editorial: Proa. Pàgines: 67. Preu: 12 euros.

El primer que em ve al cap quan penso en Jaume Pont són dos versos del llibre Divan (1980-82) -el seu primer homenatge a la poesia aràbiga, la sensibilitat de la qual ha conreat, posteriorment, en Llibre de La Frontera-: «La teva boca és un eixam / d'abelles».

Enlloc aprofundeix algunes de les constants de l'obra anterior i alhora concilia diverses cordes estilístiques. La presència ambivalent de l'aigua -vida i mort de l'ànima- impregna al·legòricament els versos. La primera citació (de Vinyoli) ja ens proporciona un indici incontrovertible: Pont elabora una escriptura lírica que se situa en la línia dels Llibre d'Amic i El Callat vinyolians, per bé que sovint algun poema també ens fa pensar en el Vinyoli de Domini màgic. Aquella poesia que tant incomoda Joan Margarit, perquè assaja el cant (o el càntic): és a dir, una poesia lírica -lírica, aquí, no és cap epítet- que transcendeix el realisme moral per practicar una mena d'essencialisme moral; que, en alguns moments, ens pot semblar abstrusa o massa abstracta però que, llegida amb calma i amb un llapis, té molt menys de críptica que de profunda.

Síntesi de sensibilitats, d'harmonització d'accents molt diversos.Pont, coneixedor de les tradicions més extremes, escriu un poema com Abocadors -d'orientació eliotiana, però amb picada d'ullet trakliana- , un altre com La pedra -amb un ressò, deliberat o no, d'Aresti-; fa servir el símbol del vi -«bec el teu vi, cisterna meva, /com la sang espessa d'un déu antic»-, tan car als poetes aràbics del nostre període medieval i, alhora, elabora una mena de filosofia lírica molt afí a determinades lliçons de la lírica oriental (xinesa, sobretot) i a la filosofia budista. Mireu si no: «Flameja la paraula blanca / i aquell blanquinós parpelleig de l'herba / que com un ganivet esmola l'ànima».

Registre líric d'un procés d'essencialització i testimoni de l'especificitat de l'home que escriu, de la seva individualitat -poesia com a forma de coneixement (el vers que dóna títol a l'article, en aquest sentit, conté cinc conceptes simbòlics titulars que resumeixen tota la seva poesia)-. El temps puny: «Al coll, varada i sola, la boia / i la flaire llunyana del tauró». L'amor «cabdella en aigua pura les paraules». És un lirisme intens i sofisticat, que no prescindeix d'efectes barrocs. El blanc i el negre són els colors de la lírica de Pont. Hi ha desig de calma, de llum. És una poesia centrada en el substantiu, però que recorre a l'adjectivació i, fins i tot, a qualificadors creats ad hoc: amor «llenguamort», espina «fonsamagada», aigua de pluja «foc-encesa». Cal llegir aquest llibre a poc a poc, remarcant les rimes subtils, la traça al·literativa d'algun vers: «Callada fressa d'hàlits, fal·lus, ales».

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad