Miércoles, 11 de abril de 2007. Año: XVIII. Numero: 6324.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
No existe la casualidad, y lo que se nos presenta como azar surge de las fuentes más profundas (Friedrich von Schiller)
 CATALUNYA
PRISMA
Consciència del passat
EUDALD CARBONELL

Fa pocs dies vaig visitar la cova més important de Pont d'Arc, al departament francès de l'Ardége. Mentre contemplava les parets d'aquella cavitat que van ser pintades per l'homo sapiens fa més de 30.000 anys, vaig tenir una sensació entranya i irrepetible; em vaig sentir totalment identificat amb el realisme pictòric més antic que fins ara s'ha descobert al planeta. Hi havia una identificació ideològica i estètica amb aquells artistes i la meva forma d'entendre l'art que, per la força que tenia, fins i tot a mi em va sorprendre.

Repassava amb la mirada, una a una, les figures representades a la cova com si fos un museu d'art contemporani: rinoceronts, mamuts, cavalls, lleons, panteres i ossos pintats i gravats; al meu davant s'obria una cosmovisió que podia compartir sense cap tipus de barrera i problema amb els humans que deixaren la seva estètica petjada. Una vegada més, me'n vaig adonar que la nostra espècie ha compartit durant els darrers mil·lennis una forma semblant d'entendre el món, que el que ara és ja era, i que formem part d'un mateix coneixement i de la mateixa evolució biològica i social.

Els artistes que van decorar la cova eren aurinyacians, una cultura d'éssers molt intel·ligents que venien de l'Est, ben acostumats al fred, els primers a provar de socialitzar l'art. Eren portadors d'una consciència diferent i necessitaven expressar-ho intensament a tots els qui formaven part del grup.

Veient les pintures i gravats parietals i caminant pel mig de restes òssies de l'os i les restes dels carbons amb què pintaven les parets de la cova, vaig saber que el foc i la pintura eren dos dels elements més importants que tenien per passar informació: la llum i el color. Entenen això, em vaig poder submergir en la consciència del passat d'una població europea de la nostra mil·lenària espècie.

No és possible comprendre qui som sense saber què volem ser.Només d'aquesta manera podem trobar en el passat les homologies i el substrat que ens ajudi a assegurar el futur de l'espècie.El corol·lari del que vaig veure és molt senzill d'explicar, però encara és difícil d'entendre.

Cada vegada entenc millor perquè quan, al segle passat, es van trobar les pintures rupestres d'Altamira, els experts van dir que era una falsificació; ningú comprenia com fa 14.000 anys era possible que algú tingués la consciència i la sensibilitat per fer aquella demostració de cromatisme totalment realista.

Sovint la visió antropocentrista i egocentrista ens enganya i transforma el que veiem en una projecció del que nosaltres volem ser, però en realitat nosaltres som part del procés que va començar amb l'emergència del nostre gènere fa més de dos milions d'anys; la nostra espècie l'ha anat perfeccionant; som consciència de gènere i d'espècie.

Moltes vegades no volem reconèixer en els altres el que ens reconeixem a nosaltres mateixos. La supèrbia i l'enveja ens dominen, podem ser molt gasius en valors; tot plegat és negatiu per a l'espècie. Però segur que això tampoc ho hem inventat nosaltres, els caçadors aurinyacians que van pintar la grotte Chauvet segurament patien els mateixos mals. Ara el que és important és reconèixer aquest fet, només d'aquesta manera la consciència d'espècie ens pot fer treballar per la cohesió social i per trencar la supèrbia i l'enveja, uns factors determinants que no ajuden a fer-nos més humans.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad