Viernes, 13 de abril de 2007. Año: XVIII. Numero: 6326.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
La violencia hacia un ser humano debe ser tan aborrecible como comer la carne de otro (Martin Luther King)
 CATALUNYA
Josep Piera Puja el llistó encara més
D. SAM ABRAMS

Puta postguerra

Autor: Josep Piera. Editorial: 62. Pàgines: 320. Preu: 22 euros.

Josep Piera ja té al seu haver una extensa obra que l'acredita, més enllà de qualsevol dubte, com un dels més grans memorialistes catalans contemporanis, però ara, amb Puta postguerra, acaba de pujar el llistó artístic encara més. Quin llibre més bell, més sòlid, més ple de vida, més carregat de substància i saviesa, i més profundament humà.

Puta postguerra és el llibre de la vida de Piera, el llibre de la vida en dos sentits diferents i alhora complementaris. Un llibre que conté l'essència de la seva vida. I un llibre que, personalment i artísticament, ha estat tota la vida preparant-se per escriure, ho sabés o no.

Tècnicament, Puta postguerra és un primer volum d'unes memòries de l'autor, que recorre un arc cronològic que va del seu naixement, el 1947, fins a la seva majoria d'edat, el mític 1968. I a partir d'aquesta base, Piera ha escrit un dels llibres més brillants que he llegit en els darrers anys. Per començar, l'autor ha estat literàriament prou creatiu per inventar-se un gènere nou en català, que s'hauria de dir automemòries, perquè està just en la línia de tensió que separa l'autobiografia de les memòries. Després, el llibre té una intel·ligent estructura doble, ja que per un costat consta de quatre seccions que, en valor ascendent, corresponen a quatre edats (infantesa, noiesa, adolescència i primera joventut) mentre, per l'altre costat, dins de cada part del llibre trobem fragments més o menys llargs de prosa que són l'equivalent perfecte de la memòria humana que sempre funciona a base de l'emmagatzematge d'imatges-casella.

Ara bé, l'aspecte més remarcable del llibre és la subtil ambició intel·lectual que recorre el text de cap a cap i que es manifesta a través dels múltiples nivells de lectura que es complementen entre si. A la superfície el llibre és un amable retrat d'època amb l'autor destacat contra el rerefons, però no ens hem de deixar enganyar per les aparences. Puta postguerra és també un magnífic bildungsroman o, millor dit, un künstlerroman en la tradició de Goethe o Joyce. També és una extraordinària crònica fronterera sobre els límits de l'experiència humana, els límits entre les diferents edats de la vida, entre el camp i la ciutat, entre l'oralitat i l'escriptura i un llarguíssim etcètera. També és un llibre sobre el sentit i el funcionament real de la memòria.I també és un llibre sobre el significat de la vida mateixa.

Un llibre excel·lent des de tots els punts de vista que es mereixia una edició millor i moltíssima més atenció per part de l'editorial i dels mitjans!

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad