Viernes, 13 de abril de 2007. Año: XVIII. Numero: 6326.
ÚLTIMAS NOTICIAS TU CORREO SUPLEMENTOS SERVICIOS MULTIMEDIA CHARLAS TIENDA LOTERÍAS
Primera
Opinión
España
Mundo
Ciencia
Economía
Motor
Deportes
Cultura
Comunicación
Última
Índice del día
Búsqueda
 Edición local 
M2
Catalunya
Baleares
 Servicios 
Traductor
Televisión
Resumen
 de prensa
Hemeroteca
Titulares
 por correo
 Suplementos
Magazine
Crónica
El Cultural
Su Vivienda
Nueva Economía
Motor
Viajes
Salud
Aula
Ariadna
Metrópoli
 Ayuda 
Mapa del sitio
Preguntas
 frecuentes
La violencia hacia un ser humano debe ser tan aborrecible como comer la carne de otro (Martin Luther King)
 CATALUNYA
Crítica
¿De què parlen, els homes, quan parlen d'amor?
JORDI LLAVINA

Arqueologia de l'amor

Autor: Joan Mañas. Editorial: Empúries. Pàgines: 342. Preu: 16,90 euros.

Joan Mañas fa servir diverses citacions -de Margarit, el poeta de l'amor més popular dels nostres dies-, però la més significativa de totes és la de Foucault, que ens posa sobre la pista de l'estructura profunda de la novel·la: arqueologia vol dir, en aquest cas, reescriptura.

Arqueologia de l'amor és una història correcta, amb alguns moments brillants i altres de més ensopits, que es divideix en dues parts i un epíleg. Roc, el protagonista, ha viscut dues relacions importants: una, amb una argentina pèl-roja, Lina, uns anys més gran que ell. L'altra, amb una tal Cris, que el va deixar d'un dia per l'altre. De resultes d'això, el noi manifesta, davant l'amor, una certa desconfiança. Ara manté una relació sense compromís, merament energètica, amb una noia separada (Irene). La noia té unes expectatives que no es cor-responen gens amb les que té en Roc. L'epíleg ho deixa ben clar.

La reescriptura de les dues històries mortes -entrecreuant-ne referències i records- ocupa el gruix del llibre. Roc fa un viatge a París -ciutat que ja havia visitat amb totes dues dones-: l'anada, en tren (primera part), serveix perquè coneguem tot aquest magma existencial i la ferida de la memòria. L'arribada a la capital francesa (segona part) inaugura el nou tombant de la història: s'hi ha desplaçat amb la intenció de cremar totes les cartes i mails de la Lina damunt la tomba de la parella Beauvoir-Sartre, al cementiri de Montparnasse.

L'obra -proporcions salvades- es podria comparar amb l'embriagadora El pasado, d'Alan Pauls. Hi ha més de quatre-centes pàgines de diferència entre l'una -una novel·la curta: Mañas- i l'altra -una novel·lassa: Pauls-. Però en totes dues s'hi detecta l'obsessió per fixar l'escriptura de l'amor (passat). Roc pensa que anant a París i practicant una petita pira amb tanta penyora d'amor exorcitzarà els seus dimonis. Rímini, el protagonista d'El pasado, cremava relacions i objectes per desfer-se del fantasma de Sofía.Aquest darrer podria subscriure fil per randa unes paraules de Roc: «Només tinc passat». El problema, per a tots dos, és en ells mateixos: «La meva incapacitat per veure i sentir la realitat de les coses que m'envolten». Mañas acota molt bé aquesta incapacitat, però llasta el seu relat amb alguns fragments sobre l'experiència amorosa que, al meu entendre, hauria estat més prudent de retallar.Perquè són massa evidents i perquè ja ens els explica la pèssima literatura d'autoajuda.

recomendar el artículo
portada de los lectores
copia para imprimir
Información gratuita actualizada las 24 h.
 SUSCRIBASE A
Más información
Renovar/Ampliar
Estado suscripción
Suscríbase aquí
Suscripción en papel
  Participación
Debates
Charlas
Encuentros digitales
Correo
PUBLICIDAD HACEMOS ESTO... MAPA DEL SITIO PREGUNTAS FRECUENTES

elmundo.es como página de inicio
Cómo suscribirse gratis al canal | Añadir la barra lateral al netscape 6+ o mozilla
Otras publicaciones de Unidad Editorial: Yo dona | La Aventura de la Historia | Descubrir el Arte | Siete Leguas

© Mundinteractivos, S.A. / Política de privacidad